Bahan-bahan
1. 250g buttercup
2. 200g milo (paket kecil)
3. Susu pekat f&n (2 sudu) – subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay okay je, tak manis sangat
4. Serbuk koko van houten (1 sudu)
5. 1 paket biskut marie(munchys) – patah2kan kecil2
6. Air panas (1/4 cawan)
2. 200g milo (paket kecil)
3. Susu pekat f&n (2 sudu) – subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay okay je, tak manis sangat
4. Serbuk koko van houten (1 sudu)
5. 1 paket biskut marie(munchys) – patah2kan kecil2
6. Air panas (1/4 cawan)
Cara-caranya
1. Cairkan buttercup(guna kuali lebih senang)
2. Masukkan 2 sudu susu pekat
3. Masukkan 200g milo
4. Masukkan 1 sudu serbuk koko
5. Air panas sedikit
(Sentiasa kacau, masa masukkan air panas, masuk sikit-sikit dulu, jangan masuk 1 jug pulak)
2. Masukkan 2 sudu susu pekat
3. Masukkan 200g milo
4. Masukkan 1 sudu serbuk koko
5. Air panas sedikit
(Sentiasa kacau, masa masukkan air panas, masuk sikit-sikit dulu, jangan masuk 1 jug pulak)
Makesure guna api kecil ye. Kacau sehingga tak berketul. Once rasa da okay, masukkan biskut marie. Kacau sebati, makesure semua biskut kene coklat. Ambil loyang, letak baking paper. Baking paper murah jee hangpa kat kedai bakery. Masukkan dalam loyang, mampatkan sehingga betul-betul padat, kalau rasa penat berdiri, duduk laaa tau hahahaha kaang lenguh pulaak kaki. Masukkan dalam peti ais atleast 4 jam.
resepi coklat ganache:
1. 100g dark coklat
2. 100g milk coklat
3. 1 kotak kecil whipping cream anchor
4. 1 sudu butter
2. 100g milk coklat
3. 1 kotak kecil whipping cream anchor
4. 1 sudu butter
Double boilkan semua, then siap. Curah atas kek batik. Ratakan coklat biar semua penjuru kena. Masuk dalam peti ais dan Sejukkan lagi. Then, potong ikut la besar mane hangpa nak. Maka siapla kek batik. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment